Начало » Новини » ПЪРВА ЖЪТВА С CHALLENGER

ПЪРВА ЖЪТВА С CHALLENGER

ПЪРВА ЖЪТВА С CHALLENGER

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов официално откри жътвената кампания в землището на Драгомир Узунов в каварненското село Божурец. Министър Найденов се качи в комбайн CH680 Bи лично го подкара и зажъна нивата.

Пред журналистите д-р Найденов сподели, че се очаква реколтата тази година да е като миналата година, дори по данни на стопаните качеството да е по-добро. Министърът отказа да даде прогнозни цени за старта на изкупната кампания на пшеницата, тъй като е борсова култура и цената й се влияе от международните пазари.

След импровизираната пресконференция, министърът се качи на верижен тракторChallengerMT845C с мултифункционален култиватор Simba SL 600, за да се потопи напълно в атмосферата на жътвената обстановка на полето, както и да усети мощта на техниката с марката Challenger.

Последва водосвет за берекет и здраве, а по традиция министърът откупи с 20-левова банкнота първия житен сноп.Детски танцов ансамбъл от читалището изпълни традиционни добруджански народни танци.

На ритуалното зажънване присъстваха ощеизпълнителният директор на ДФ „Земеделие“Румен Порожанов, областният управител Желязко Желязков, кметът на Каварна Цонко Цонев, депутатът Ваня Донева, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. С пожелание за берекет министър Найденов получи традиционна българска погача от председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева.

Можете също така да разгледате…