Начало » Новини » CHALLENGER ПОСТАВИ СВЕТОВЕН РЕКОРД В КУЛТИВИРАНЕТО

CHALLENGER ПОСТАВИ СВЕТОВЕН РЕКОРД В КУЛТИВИРАНЕТО

Оборудван с 14-метров комплект от дискови брани Gregoire Besson тракторът MT875B на Challenger счупи световния рекорд за култивиране на най-голяма площ в рамките на 24 часа. С хармонично съчетание на мощност, издържливост и ефикасност спиращият дъха резултат от 644 обработени ха за 24 часа е на лице. Това е скорост от 26,8 ха/ч или около 30 футболни игрища, и то на час.

Рекордът беше поставен край Тимишоара, Румъния само с един шофьор за целия период от 24 часа – Беноа Вердан от Gregoire Besson.

Освен с огромната си мощност от 570 к.с. тракторът MT875B смайва и с оптимална икономичност. При средна скорост от 20 км/ч в обработваемата площ, той гори едва 4,42 л/ха.

Според Ричард Милър, маркетинг мениджър на Challenger, това постижение на MT875B не само поставя рекорд, но и характеризира всекидневната работа на този тип трактори. MT875B и браната на Gregoire Besson са специално изработени за такъв тип натоварваща работа. Милър твърди, че по света работят множество Challenger MT875B, които постоянно постигат резултати близки до самия рекорд, демонстрирайки неподражаемите производителност и икономичност на марката.

Рекордът беше поставен в рамките на 24 часа. Тракторът заработва с помощта на навигационната система Auto-Guide в еднакви успоредни линии по нивата, обработвайки средно по 1 ха на всеки две минути. Спира се съвсем за кратко за бърз технически предглед, зареждане с гориво и отдих за шофьора, след което работата продължава на пълни обороти. След края на експеримента са отчетени невероятните 460 изминати километра.

Нито тракторът, нито дисковите брани са спецално модифицирани за поставянето на рекорда. Те са съвсем стандартно серийно производство.

Тайната на изключителната производителност на MT875B е в неговата система Mobil-Trac. На 240 см между мостовете, веригите оказват най-голямото налягане върху почвата в бранша, осигурявайки максимално сцепление със земята. Самите вериги са оборудвани с ефикасната система за окачване Opti-Ride, която предлага не само най-добрия контакт с почвата и тяга, но също и отличен комфорт и безопастност, позволявайки на машината да се движи с висока скорост, както по време на работа, така и на пътя.

Дисковите брани Gregoire Besson са разработени специално за предизвикателната работа при тежки условия в Източна и Централна Европа. Със своите 14 метра те са най-широките е серията XXL. Според Матю Перон, маркетинг мениджър на Gregoire Besson, браните са създадени да се справят във всякакви условия, като особено производителни са при култивиране на земя, която досега не е била обработвана. Оборудван с 8 агрегата, монтирани на централно шаси, 14-метровия XXL използва 120 7-мм дискови брани по 660 мм в диаметър, поставени през 230 мм на моста, като всяка упражнява 120 кг налягане върху почвата. Поставеният рекорд демонстрира как чрез използването на най-новите технологии селскостопанския бизнес може значително да намали производствените си разходи.

В Източна и Централна Европа фермите растат и се развиват сравнително бързо. Фермата Agrocereals в Румъния например, която беше домакин на проявата е започнала с 3500 ха преди 5 години, докато в момента разработва 30 000 ха, с намерението те да се увеличат поне с 15 000 в бъдеще. Точно на тази ферма се позовава Марк Григсън, главен мениджър по поддръжката на продукти в Challenger, твърдейки че разликите в икономичността и производителността са толкова големи, че вместо стандартните колесни трактори, чиито брой трябва да е около 50 за свършването на тази работа, могат да бъдат използвани само 5-6 трактора Challenger. Според него потенциалните икономии са огромни.

Можете също така да разгледате…