Начало » Новини » ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД „СЕРЕС” ИНВЕСТИРА ВЪВ ВИСОКОПРОДУКТИВНА И МОЩНА ТЕХНИКА

ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД „СЕРЕС” ИНВЕСТИРА ВЪВ ВИСОКОПРОДУКТИВНА И МОЩНА ТЕХНИКА

Земеделски инвестиционен фонд „Серес”, един от най-големите играчи на пазара на земеделска земя в България, инвестира само от началото на тази земеделска година над 2 милиона евро в селскостопанска техника и планира да инвестира поне още толкова през следващата. Целта на инвестицията е чувствително да се ускори развитието на земеделския бизнес на компанията, концентриран основно в Северна България. Топпокупките на фонда са тракторът – световен рекордьор в култивирането на земеделска земя Caterpillar Challenger MT875B с мощност 600 к.с. и Caterpillar Challenger MT865B с мощност 510 к.с. Високотехнологичните и супермощни машини ще подобрят за бизнеса на Серес един от най-важните показатели в земеделието – индексът ниво на механизация, който се измерва със съотношението мощност (конски сили) на използваната техника спрямо хектари обработваема земя. В добрите ферми в страните от Западна Европа средното ниво на този индекс е 0,7 к.с./ха. Целта на Серес е да бъде постигнато съотношение от 0,4-0,5 к.с./ха, което при условията в България се счита за максимално ефективно. Новите машини са особено подходящи за работа при окрупнени масиви земя, каквито са тези на Серес – работата в големи площи чувствително повишава скоростта на обработка, а така се повишава и ефективността на тракторите.


По-мощните трактори притежават множество предимства. С използването на техника от толкова висок клас се намалява броят на ангажираните в обработката на земята работници. Мощността на тракторите ускорява операциите и позволява да бъдат обработвани по 120 хектара на ден – тежка обработка. Машините са снабдени с GPS и система за автоматично насочване, което означава, че се обработват точните масиви земеделска земя и няма пропуснати площи. И не на последно място, на трактористите са осигурени максимално добри условия за работа. Тракторът Caterpillar Challenger MT875B държи световния рекорд за култивиране – 644 ха, обработени за 24 часа при средна скорост от 26,8 ха/ч. Светлан Станоев, изпълнителен директор на Серес, коментира инвестицията така: “Този трактор е един от малкото от такъв клас в България и възможностите му откриват пред нас качествено нови хоризонти вразвитието на ефективно едромащабно земеделие“.

Тракторите Case Quadtrac STX450 и Quadtrac STX535 са флагманите в продуктовата гама на един от водещите производители на земеделска техника в света – CNH Case New Holland. Гумените вериги на тези машини позволяват разпределението на тежестта на трактора по-добре като така се намалява възможността за увреждане на почвата. С трактор Case Quadtrac STX535 е поставен рекорда за най-голяма изорана площ в рамките на 24 часа – 321 хектара. Джон Уилямс, ръководител на екипа британски агромениджъри, наети от Серес, пояснява: „Мощните двигатели на тези трактори ни дават възможност за тегленето на по-голям прикачен инвентар, което позволява по-дълбока обработка на почвата. За нас това е особено важно, тъй като притежаваме големи блокове ниви, които искаме да бъдат култивирани съгласно световните стандарти.”

Можете също така да разгледате…